top of page

SREDNJEVEŠKI DAN

Glumači v srednjem veku so bili popotni ljudje, revni vandrovci, posebneži, ki so se preživljali po mestnih trgih z izvajanjem kakšnih posebnih spretnosti ali s prikazovanjem kakšnih »neverjetnih« atrakcij lahkovernim in neukim ljudem. Neredko so se poleg tega ukvarjali še z žeparjenjem in sleparjenjem. Čeprav so v tistih časih veljali za manjvredno vrsto ljudi, ki sme biti pokopana samo na zunanji, neposvečeni strani pokopališkega zidu, so s svojimi spretnostmi in atrakcijami privlačili ljudi kot čebele na med. V času brez televizije so bili pogosto edina zabava in edini prenašalci novic in čudes iz daljnega sveta, kar so seveda znali dobro napihniti in unovčiti.
Z našimi nastopi poskušamo torej v tem duhu popestriti običajno dokaj statične srednjeveške prireditve in poskrbeti za dinamični, humorni, zabavnejši del prireditve.

Naš nastop na srednjeveški prireditvi je lahko sestavljen iz naslednjih elemntov:

predstava: GLUMAČI
Glumači, žongler, hodulje, bruhanje ognja, predstava za otroke, animacija za otroke, srednjeveški dan, viteški turnir, delavnice, Legenda o Erazmu Predjamskem, vitez na konju

 

 

 

 

Gospe in gospodje, Ladies and Germanys! Dober dan in dobrodošli v imenu našega popotnega gledališča! Nastopali smo že po celem svetu, lansko leto pa smo bili tudi v tujini!

Oglejte si atraktivno, glumaško predstavo, v kateri boste lahko videli spektakularne žonglersko- ognjene spretnosti ali pa za nekaj novčičev kupili neverjetna čudesa iz širnega sveta.

Predstava je polna humorja in burkaških domislic, ker izhajamo iz stališča, da so tudi gledalci del tistega obdobja.
V predstavi običajno nastopajo dva, trije ali štirje artisti, eden ali dva na hoduljah, vsaka točka je podprta z bobnanjem, zaključi pa se spektakularnim bruhanjem ognja.

Predstava se izvaja na zunanjih kot tudi notranjih prizoriščih. Nastopa lahko različno število glumačev, po dogovoru.  Potreben je prostor v izmeri cca 3x5 m. Predstava je primerna za mešano publiko. Čas trajanja predstave 30 min.

 
 
predstava: GLUMAČI NA KVADRAT

GLUMAŠKA ŠOLA:

199297916_1103336683492446_701710796605588711_n_edited.jpg

Popotni glumači presvitlega gospoda Franca Kotarja iz Trzina so s svojimi nastopi že večkrat obredli ves svet,  prišli so vse tja so roba sveta in nazaj, bili pa so celo v tujini.

Zato so pripravili novo neverjetno dih jemajočo predstavo, od katere vam bo zastajal dih!  

Videli boste nastop svetovnega prvaka v daljinskem, umetnostnem in celo hitrostnem pljuvanju, priča boste balansiranju predmetov nevarno visoko  nad glavami gledalcev, tik pod nebesnim svodom, občudovali boste spretnosti z lončki iz srednjeveške krčme, trepetali boste ob žongliranju z normanskimi sekiricami. 

Oglejte si nastop, ki bo dokončno opravil s heretičnimi kopernijanskimi  blasfemijami in bo pred vašimi očmi dokazal, da je zemlja resnično ravna plošča!

Oglejte si  predstavo, ki je na premnogih trgih in mestih že prejela stoječe ovulacije, nekajkrat pa že tudi aplavz! Pridite, morda vam ne bo žal!

delavnica GLUMAŠKI TABOR:
31446213564DSCF9487.JPG

! Glumaški tabor je postavljen po vzoru srednjeveških viteških taborov, samo da so namesto orožja obiskovalcem na razpolago številni srednjeveški spretnostni in ravnotežni rekviziti, srednjeveške igre in dve, še posebej popularni samostoječi igri.

Glumaški tabor lahko vsebuje tudi vodeno animacija za skupino cca 30 otrok, ki postane skoraj že predstava, z aktivno udeležbo otrok in staršev kot opazovalcev.

Mladi glumači se skozi humorno obarvan program učijo spretnosti žongliranja in tudi že uprizorijo svojo prvo točko. Najboljši so nagrajeni s priložnostnimi nagradami.

 

Glumaška šola lahko vsebuje tudi izdelavo prave srednjeveške žonglerske žogice. 

Glumaški tabor se izvaja pod vodstvom dveh simpatičnih glumačev.

Za izvedbo glumaškega tabora je priporočen prostor v izmeri 10 x 10 metrov.

animacija PLEMENITI VITEZ JABELJSKI :
Glumači, žongler, hodulje, bruhanje ognja, predstava za otroke, animacija za otroke, srednjeveški dan, viteški turnir, delavnice, Legenda o Erazmu Predjamskem, vitez na konju

Plemeniti Vitez Jabelski je pravi vitez stare šole. Galanten, uglajen, spoštljiv do žensk na splošno in še prav posebej zapeljiv do mladih grajskih gospodičen. Po drugi strani pa je tudi borben, vedno pripravljen potegniti meč in izzvati nasprotnika na dvoboj, pa naj se gre za obrambo časti kakšne mladenke ali pa samo za droben spor zaradi »oslovske sence«. Plemeniti vitez vedno jaha na svojem zvestem žrebcu Leopoldu, ki pa je, kot je za vse čistokrvne živali značilno, zelo svojeglav konj, ki svojega lastnika večkrat zapelje v težave.
Animacijo izvaja en igralec, ki jaha po prizorišču in z manjšimi točkami in s svojo pojavo zabava gledalce, komunicira z njimi, jih izziva k dvoboju in podobno.

Čas trajanja animacije 30 min. Animacija je primerna kot dodatna zanimivost, kot priloga, oz vzporednica kakšnemu drugemu programu.

animacija SREDNJEVEŠKO UMIVANJE:
Postojna5_edited.jpg

Zabavna igra, vodena animacija, podprta z bobnom in razglašanjem, z veliko udeležbo gledalcev vseh starosti. Obrazi glumačev so skozi stavo, ki jo ponujajo obiskovalcem, dobro umiti z vodo, večkrat pa iz prizorišča čist odide tudi marsikateri obiskovalec. Čas trajanja ene animacije cca 20 min (Čas je odvisen od števila obiskovalcev, običajno je interes tako velik, da zmanjka vode)

OBHODNA GLUMAŠKA ANIMACIJA:
Glumači, žongler, hodulje, bruhanje ognja, predstava za otroke, animacija za otroke, srednjeveški dan, viteški turnir, delavnice, Legenda o Erazmu Predjamskem, vitez na konju

Glumači se pomešajo med obiskovalce in jih zabavajo z žongliranjem, bruhanjem ognja, hojo na hoduljah, beračenjem, prepevanjem, žeparjenjem in sprotnimi domislicami.

bottom of page